Opettajat
Barokkiviulu
Kurssilla opiskellaan barokkityylisen viulunsoiton saloja. Barokkiviulu ei ole välttämätön (joskin toivottava) kurssille osallistumiseen.
TERHI MALI
Olen valmistunut Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen osastolta, jonka jälkeen työskentelin Lahden kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Suomen kansallisoopperaan orkesterissa, kunnes pääsin unelmatyöhöni viulunsoiton lehtoriksi Länsi-Helsingin musiikkiopistoon. Siellä oppilaat tutustutetaan jo varhaisessa vaiheessa barokin esityskäytäntöihin ja tämän innoittamana lähdin vielä opiskelemaan barokkiviulua Kreeta-Maria Kentalan oppiin ammattikorkeakoulu Noviaan ja siellä suoritin kanditutkinnon työni ohessa. Opinnot barokkimusiikin parissa avasivat minulle uuden, virkistävän näkökulman musiikintekemiseen ja viulunsoiton opettamiseen. Ja näitä oppeja olen saanut hyödyntää sekä opetustyössäni että keikkaillessani mm. Suomalaisessa barokkiorkesteri Fibossa ja muissa pienemmissä kokoonpanoissa.
Cembalo
Opetus keskittyy cembalonsoiton tyyli- ja tekniikkakysymyksiin, halukkaille on tarjolla opetusta myös continuon soittamisessa. Cembalisteilla tulee kurssilla olemaan runsaasti mahdollisuuksia harjoitella continuonsoittoa sekä laulajien että soitinkokoonpanojen kanssa.
ELINA MUSTONEN on luonut pitkän ja näyttävän uran cembalistina ja pedagogina.
Näistä ansioista hänelle myönnettiin Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2013.
Solistina ja kamarimuusikkona Mustonen on esiintynyt ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa
yhteistyökumppaneinaan niin vanhan kuin uudemmankin musiikin parhaimmisto
(esim. Mahler Chamber Orchestra ja Pekka Kuusisto, Ton Koopman, Wieland Kuijken,
Laurence Dreyfus ja Andres Mustonen) Hän on myös levyttänyt ahkerasti niin suomalaisille
kuin kansainvälisillekin levymerkeille – mm. J.S. Bachin koko cembalosarjatuotannon.
Muusikon työnsä ohella Elina Mustonen on laajentanut toimintaansa myös teatteritaiteen
puolelle. Hän on ollut luomassa monia poikkitaiteellisia produktioita. Näistä näkyvimpänä ”Laulustaan lintu tunnetaan”, joka perustuu Nobel-kirjailija José Saramagon romaaniin ”Baltasar ja Blimunda” ja Domenico Scarlattin cembalomusiikkiin. Kirjailijan kutsusta
esitys on vieraillut eri puolilla Eurooppaa.
Mustosen merkittävimpiä rooleja näyttelijänä ovat olleet Prospero (Shakespeare: ”Myrsky”), Hippolyta ja Titania (Shakespeare: ”Kesäyön uni”), nimirooli Jussi Kylätaskun näytelmässä ”Maaria Blomma” sekä Ida Aalberg ja Aino Sibelius Järvenpään teatterin Sibelius- juhlavuoden -produktioissa.
Elina Mustonen on toiminut viime vuosina myös orkesterinjohtotehtävissä, viimeksi Lapin Kamariorkesterin vieraana. Syksyllä 2013 hän vastasi Aku Ahjolinnan baletin ”Kaarina Maununtytär” - baletin musiikista ja musiikinjohdosta. Vuodesta 2012 hän on toiminut perustamansa Heinola Residence -festivaalin taiteellisena johtajana.
Mustonen on kantaesittänyt paljon uutta musiikkia cembalolle, mm. Eero Hämeenniemen, Harri Vuoren, Olli Mustosen ja Peter Machadijkin teoksia, joista osa on omistettu hänelle. Tuoreimpana tehtävänä mainittakoon solistinen cembalo-osuus Juha T. Koskisen oopperassa Lusia Rusintytär 2015. Hänen ohjelmistoonsa kuuluvat barokkikonserttojen ohella myös Manuel de Fallan, Françis Poulencin ja Bohuslav Martinun cembalokonsertot.
Laulu
Kurssilla opiskellaan laulumusiikkia keskiajalta barokkiin. Opetusta on sekä solistisessa laulussa että yhtyelaulussa. Myös lauluyhtyeet ovat tervetulleita kurssille hiomaan kokonaisuutta. Mikäli haluatte osallistua yhtyeenä, ottakaa yhteyttä kurssin järjestäjiin hinnan ja järjestelyiden sopimista varten.
Tenori VEIKKO KIIVER on suorittanut solistin ja laulupedagogin tutkinnot Tukholman Kuninkaallisessa Musiikkikorkeakoulussa. Hän on laulanut sekä Eric Ericsonin kamarikuorossa että Ruotsin Radiokuorossa ja konsertoinut useitten ruotsalaisten lauluyhtyeiden kanssa sekä Ruotsissa että ulkomailla. Barokki- ja varhaisempaa musiikkia hän on harrastanut erityisesti Rheinische Kantorei (Köln) -yhtyeen kanssa, jonka kera hän on konsertoinut solistina mm. eri oratorioissa ympäri maailman sekä osallistunut useisiin levytyksiin levymerkeille EMI ja Capriccio.
Veikko Kiiver on kiinnostunut erityisesti varhaisesta kirkkomusiikista. Hän johtaa lauluyhtyettä Schola Gregoriana Holmiae sekä laulaa yhtyeessä Vox Tremula. Hän laulaa myös ranskalaisessa Ensemble Gilles Binchoisissa, joka on Euroopan huomattavimpia keskiaikaisen kirkkomusiikin yhtyeitä. Veikko Kiiver on usein konsertoinut kirkkokonserteissa Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa, Saksassa ja Virossa. Hän opettaa laulua kursseilla, mm. Skaran kansainvälisellä keskiajan musiikkifestivaalilla, sekä antaa yksityisopetusta.
Luuttu, teorbi
Kurssilla opetetaan luutun, teorbin ja muiden näppäilysoittimien solistista ja yhtyesoittoa sekä käytännön continuosoittoa. Continuonsoiton opiskelijat voivat myös säestää laulukurssilaisia tai muita instrumentalisteja, tekemistä riittää. Kitaristit ovat tervetulleita kokeilemaan luutunsoittoa.
NIKLAS MELLBERG opiskeli kitaransoittoa Juan Antonio Muron johdolla Helsingin konservatoriossa, ja myöhemmin historiallisia näppäilysoittimia ammattikorkeakoulu Metropoliassa Kari Vaattovaaran ja Eero Palviaisen oppilaana. Niklas toimii kitaransoiton opettajana Porvoonseudun musiikkiopistossa, ja myös luutunsoiton ja kitarapedagogiikan tuntiopettajana Metropoliassa. Tämän lisäksi hän työskentelee freelancemuusikkona, ja on Suomalaisen Barokkiorkesterin FiBO Collegiumin jäsen.
Nokkahuilu
Kurssilla soitetaan musiikkia keskiajalta tähän päivään, saatavilla on sekä yksityis- että ryhmätunteja. Osallistujien edellytetään valmistavan etukäteen 2-3 kappaleen ohjelmisto. Ryhmätunneilla keskitytään tekniikkaan ja improvisaatioon.
PEKKA SILÉN opiskeli nokkahuilunsoittoa Sibelius-Akatemiassa (diplomi 1986) ja Utrechtin konservatoriossa (solistidiplomi 1992). Hän on konsertoinut omin konsertein (mm. Sibelius-Akatemian ensikonsertti 1988), orkesterin solistina (mm. Tapiola Sinfonietta) ja kamarimuusikkona - mm. barokkiyhtyeet Cornucopia (2010- ), La Compagnie Inégale (1985-) ja Ensemble Arachne (1993-2000) sekä nokkahuiluyhtye Tuulen Viemää (1991-2001) - eri puolilla Suomea, Saksassa, Hollannissa, Ruotsissa, Norjassa, Espanjassa ja Virossa. Hän on tehnyt useita radio- ja TV-nauhoituksia (mm. kaksi FST:n Natt i Ateneum -konserttia). Konserttikokonaisuuksien rakentamisessa on ollut mukana sekä harvoin kuultua barokin ja renessanssin kamarimusiikkia että uusien nokkahuiluteosten kantaesityksiä ja ensiesityksiä Suomessa.
Pekka Silén on Länsi-Helsingin musiikkiopiston vanhan musiikin lehtori; nokkahuilunsoitonopetuksen monipuolisen kehittämisen lisäksi hän opettaa kamarimusiikkia ja koordinoi opiston vireää vanhan musiikin toimintaa. Hän oli mukana organisoimassa Fibo Collegiumin Concerto grosso -tapahtumaa Helsingin Musiikkitalossa syksyllä 2012.
JANEK ÖLLER on vanhaan musiikkiin erikoistunut musiikin maisteri. Hän opiskeli nokkahuiluja Sibelius-Akatemiassa ja mestarikusseilla. Säkkipillinsoiton hän aloitti Italiassa Riccardo Delfinon ohjauksella. Öller on esiintynyt kotimaassa ja ulkomailla sekä solistina että erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Hän toimii myös nokkahuilunopettajana.
Öller on Fioretto Ensemblen, La Compagnie Inégale -barokkiyhtyeen, Tuulen viemää -nokkahuiluyhtyeen ja keskiaikaisen musiikin yhtyeen Oliphantin perustajajäsen.
Ruokolehtisoittimet
Kurssilla opetetaan renessanssin ruokolehtisoittimien (skalmeija, pommeri, dulcian, krumhorn, jne.) soittamista. Oppilaat saavat yksityistunteja ja osallistuvat ryhmäopetukseen. Näiden lisäksi on mahdollista soittaa "rööribändissä", renessanssiorkesterissa ja krummhorn-yhtyeissä. Berhard myy kurssilla skalmeijojen, pommereiden ja dulcianien röörejä. Oikeanlaisen röörin saatavuus kannattaa varmistaa Bernhardilta etukäteen.
BERNHARD STILZ opiskeli nokkahuilunsoittoa, musiikkitiedettä, historiaa, taidehistoriaa ja kasvatustiedettä Saarbrückenissä sekä vanhaa musiikkia Baselin Schola Cantorumissa. Siellä hän suoritti 1992 diplomitutkinnon (pääalanaan yhtyeet) instrumentteinaan nokkahuilu, dulcian, skalmeija/pommeri ja krummhorn.
Hän opettaa ja konsertoi useissa Euroopan maissa erikoisalanaan vanha musiikki ja historiallinen esityskäytäntö (erityisesti 1400-1600 -lukujen yhtyemusiikki). Hän on tehnyt radionauhoituksia ja levytyksiä useiden nimekkäiden yhtyeiden kanssa (La Fenice, Daedalus, Les Haultz et les Bas, La Caccia, Huelgas Ensemble, Ricercar Consort...), useille levymerkeille (mm. Accent, Ricercar, Vanguard Classics). Lisäksi hän kirjoittaa eri aikakauslehtiin ja on Saarbrückenin konservatorion vanhan musiikin osaston ja puhallinsoitinosaston johtaja.