Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme koonneet tälle sivulle matkan varrella vastaan tulleita kysymyksiä. Toivottavasti niistä löytyvät tarvittavat vastaukset. Mikäli kuitenkin jäät vielä näidenkin jälkeen epätietoiseksi, ota  yhteyttä kurssin yhteyshenkilöön Armi Temmekseen

Voinko tulla kurssille?

Tasovaatimuksia ei ole. Voit tulla tutustumaan uuteen soittimeen tai hiomaan taitojasi tutulla soittimella. Kurssilaisten kirjo on osaamisen ja instrumenttien osalta hyvinkin vaihteleva. Kurssille osallistuu musiikkiopistolaisia,  musiikin harrastajia, musiikin ammattiopiskelijoita ja vanhaa musiikkia harrastavia ammattimuusikoita.  Kurssiohjelma räätälöidään aina tasosta riippumatta sopimaan osallistujille. 

Miten kurssilaiset valitaan?

Valitsemme osallistujat ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos kurssi täyttyy jonkin oppiaineen osalta, Helsingin vanhan musiikin seuran jäsenillä on etusija. Siinä vaiheessa ei kannata luovuttaa. Peruutuksia voi tulla ja voit jäädä jonotuslistalle, tai valita kurssilta toisen oppiaineen.

Kuinka paljon saan opetusta?

Yksityisopetuksen määrä on oppiainekohtainen, koska oppitunnit jakautuvat oppiaineissa eri tavalla yksityistunteihin ja ryhmäopetukseen. Opettajat päättävät  oppituntien jakautumisesta, mutta laskennallisesti jokaista kurssilaista kohden on noin kuusi tuntia opettajan aikaa. Tästä ajasta osa on yksityisopetusta, osa ryhmäopetusta ja osa yhtyeopetusta. Käytännössä yksi oppilas saa enemmän kuin tuon kuusi tuntia opetusta.

Pääsenkö varmasti johonkin yhtyeeseen?

Pääset. Yhtyeet järjestetään siten, että jokainen kurssilainen pääsee halutessaan osallistumaan yhteismusisointiin. Näiden virallisten yhtyeiden lisäksi kurssilaiset muodostavat usein keskuudessaan erilaisia epävirallisia yhtyeitä.

En halua osallistua yhtyeisiin, saanko enemmän yksityistunteja?

Yhtyesoitto on yksi kurssin tärkeimmistä painopistealueista, mutta siihen osallistuminen on luonnollisesti täysin vapaaehtoista. Emme kuitenkaan voi kompensoida yhtyetuntien ja yksityistuntien määrää toisillaan.

Kuinka moneen yhtyeeseen kannattaa osallistua?

Yleensä hyvä määrä on osallistua omille soittotunneille, oman soittimen ryhmäopetukseen, järjestettyyn yhtyeeseen ja yhteen-kahteen suureen kokoonpanoon. Tällä määrällä kalenteriin jää vielä aikaa harjoitella omia sooloja ja hiukan levätäkin. Yksilölliset erot ovat toki suuria, tarmokkaimmat ihmiset pystyvät tekemään enemmän, mutta yleensä liian suuren työmäärän ottaminen pikemmin vähentää kurssin antia.

Saanko valita opettajani?

Pyrimme ottamaan opiskelijoiden toiveet huomioon, mutta aivan varmasti emme voi luvata.

Missä voin kurssilla harjoitella?

Huoneissa harjoitteleminen saattaa onnistua - soittimen äänenvoimakkuudesta ja naapurien sietokyvystä hiukan riippuen. Vapaita luokkahuoneita voi käyttää harjoitustilana.

Kosketinsoittajien harjoittelu vaatii soittimen varaamisen sopivasta luokasta. Ilta-aikaan soittimet ovat harjoittelukäytössä.

Onko harjoituscembaloita riittävästi?

Käytännössä käytössä tulee olemaan ainakin viisi cembaloa. Tämä määrä on osoittautunut riittäväksi. Soitinten käytön suunnittelu vaatii jonkin verran joustavuutta ja järjestelyjä, mutta kaikki soittajat ja yhtyeet saavat kohtuullisesti harjoitusaikaa.

Minulla on kysymys opettajalle, kuinka tavoitan hänet?

 Saat yhteystiedot osallistumisvahvistuksen mukana kesäkuussa. Jos tarvitset ne aiemmin, ota yhteyttä kurssin järjestäjiin, toimitamme yhteystiedot.

Voiko kurssia käyttää opintosuorituksena?

Vastaus riippuu aika paljon oppilaitoksesta ja tutkinnosta, mutta moni on saanut opintopisteitä kurssista. Kirjoitamme mielellämme osallistumistodistuksen ja annamme tarvittaessa lisäselvityksiä kurssin luonteesta.

Luonnollisesti sama koskee apurahoja; annamme mielellämme tarvittavia selvityksiä apuraha-anomuksia varten.

Voiko 12-vuotias lapseni osallistua kurssille?

Nuorimmat kurssilaiset ovat yleensä vähän toisella kymmenellä.Tiukkoja ikärajoja ei ole, mutta kurssilaisen tulee kyetä tekemään itse oma päiväohjelmansa ja noudattamaan sitä. Mikäli nuori on itsenäinen ja pystyy pitämään huolta itsestään,  mitään estettä kurssille osallistumiseen ei ole. Jos asia kuitenkin epäilyttää, kannattaa keskustella kurssin järjestäjien kanssa.

Uskallanko päästää 16-vuotiaan nuoren kurssille?

Kursseilla ei ole ollut mitään ongelmia nuorten kanssa. Kurssin laaja ikäjakauma varmistaa sen, että aikuisia on yleensä lähituntumassa varsin paljon, jos tarvetta ilmenee.

Mikä on kurssin opetuskieli?

Opetuskieli on pääosin suomi, mutta opetusta on saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi, mahdollisesti myös saksaksi.  Kielellisiä ongelmia on kuitenkin turha pelätä, niistä ei ole mitään ylitsepääsemättömiä esteitä koskaan tullut.

Mikä ihmeen viritystaso? 

Kurssilla käytetään kahta soittimien viritystasoa. Barokkimusiikkia soitetaan viritystasolla 415 Hz. Renessanssin ja keskiajan musiikissa on käytössä 440 Hz. Omilla tunneilla voit käyttää haluamasi viritystason soittimia. Yhtyeiden muodostamista varten sinun kannattaa kertoa ilmoittautumislomakkeessa, millaisia soittimia tuot mukanasi. Joissakin tapauksissa voimme tarjota lainasoittimia.

Olen soittanut vain modernia soitinta, voinko tulla kurssille?

Jos sinulla on vastaavan modernin soittamisen perusteet hyppysissä, voit hyvin tulla kurssille.  Modernin oboen tai huilun soittajien kannattaa sopia soittimen lainaamisesta, koska barokkiyhtyeissä ja orkesterissa on käytössä viritystaso 415 Hz.

Voiko kurssille saapua myöhässä tai lähteä aikaisemmin?

Voi, mutta se ei ole kovin suositeltavaa. Myöhäinen saapuminen tekee yhtyeiden muodostamisesta huomattavasti työläämpää, varhainen lähteminen taas vaikeuttaa loppukonsertin järjestelyjä. Käytännössä kurssilta voi lähteä viimeisenä iltana konsertin jälkeen, jos ei halua osallistua hauskanpitoon konsertin jälkeen.

Mikäli tiedät joutuvasi olemaan poissa painavista syistä, mainitse asiasta jo ilmoittautumislomakkeella, niin osaamme suunnitella ohjelmaa sen mukaan.

Mitä kurssille pitää ottaa mukaan

Omien vaatteiden ja muiden tavallisten matkatarvikkeiden lisäksi seuraavat kannattaa ottaa mukaan:

  • Omat instrumentit
  • Nuottiteline
  • Runsaasti kyniä
  • Sakset ja teippiä
  • Avoin asenne

Vuodevaatteita tai pyyhettä ei tarvitse ottaa mukaan, ne tulevat talon puolesta. Oma uimapyyhe kannattaaa pakata mukaan.

Onko kurssikeskuksen lähellä kauppoja?

Paikkakunnalla on päivittäistavarakauppoja sekä valtiolliseen virvokeketjuun kuuluva ns. A-valinta.

Ovatko osallistujien instrumentit vakuutettuja?

Instrumentalistien on hyvä tarkistaa instrumenttiensa vakuutusturva ennen kurssia. Yleensä kotivakuutus kattaa myös kurssilla tapahtuvat vahingot, mutta kurssilla ei ole erillistä vakuutusta.

Ovatko osallistujat vakuutettuja?

Kurssilla ei ole erillistä vakuutusta osallistujille, joten kannattaa tarkistaa oman kotivakuutuksen tai matkavakuutuksen kattavuus.

Mitä eri majoitusvaihtoehdot ovat?

Löydät tiedot majoitusvaihtoehdoista kurssipaikkaa esittelevältä sivulta. Kaikkien huonetyyppien määrät ovat rajoitettuja, joten aina emme voi taata juuri varaamaasi majoitusvaihtoehtoa.

Jos haluat jakaa kahden hengen huoneen  jonkun tietyn henkilön kanssa, kummankin tulee laittaa tästä maininta ilmoittautumislomakkeeseensa.

Tarvitsen erityisjärjestelyjä majoituksessa tai ruokailussa, mitä teen?

Kampus pystyy tarjoamaan valikoiman erityisruokavalioita sekä rajoitetusti esteetöntä liikkumista. Mikäli tarvitset jotain tavallisesta poikkeavaa erikoisruokavaliota tai muita erityisjärjestelyitä, ota yhteyttä Kampukseen.

Olen ilmoittautunut kurssille mutta haluan perua, mitä teen?

Ilmoita asiasta mahdollisimman nopeasti sekä kurssipaikkaan että Vanhan musiikin seuraan kurssin järjestäjille.

Kurssin järjestelyjen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että ilmoitat asiasta mahdollisimman nopeasti. Pahin tilanne on se, jossa kurssille ilmoittautunut jättäytyy pois kurssilta ilmoittamatta mitään, koska se voi haitata monen kanssasoittajan yhtyetoimintaa.

Kuinka kurssi maksetaan?

Kurssin järjestävä opisto laskuttaa kurssimaksun etukäteen.

Mistä kurssin hinta muodostuu?

Kurssin kustannukset muodostuvat opetuksesta, majoituksesta ja täysihoidosta. Myös kurssin ilmoittelusta ja esimerkiksi soittimien järjestämisestä kurssille koituu kustannuksia. Kurssin järjestäjät eivät nosta palkkaa tai saa muita korvauksia tekemästään työstä.

Kurssi rahoitetaan osallistumismaksuilla, minkä lisäksi Helsingin vanhan musiikin seura tukee kurssia muilla tuloillaan. Valitettavasti emme kuitenkaan saa julkista tukea kurssillemme miltään taholta, ja tämä heijastuu kurssin hinnassa.

Työskentelemme kovasti sen eteen ettei kurssin hinta tulevaisuudessa nouse merkittävästi, mutta otamme erittäin mielellämme vastaan sekä rahaa että vihjeitä sen saamiseksi!

Kuinka voisin auttaa kurssin järjestelyissä?

(Tämä onkin järjestäjien lempikysymys.) Kurssin järjestelyissä on monenlaista tehtävää, ja kaikille halukkaille löytyy jotain.

Mainostusta ei ole koskaan liikaa. Sitä voit tehdä vaikkapa tulostamalla mainosjulisteita ja levittämällä niitä sopiviin paikkoihin. On myös erittäin arvokasta, jos mainostat kurssia kavereillesi ja vaikkapa naamakirjassa tai muussa sosiaalisessa mediassa. Otamme myös mielellämme apua vastaan kurssin markkinointimateriaalin tekemisessä.

Tiedotusta ei myöskään näissä kuvioissa ole liikaa. Kurssin tärkeimmät tiedotuskanavat ovat nämä sivut sekä sähköpostilistat. Jos tunnet olevasi tiedotushenkinen ihminen, niin näissäkin asioissa otamme mielellämme apua vastaan!

Soitinten siirrot työllistävät järjestäjiä kurssin alla ja sen jälkeen. Joudumme haalimaan läjän cembaloita pääkaupunkiseudulta ja muualta. Siirrot sujuvat sitä helpommin, mitä enemmän käsipareja on käytettävissä. Ajokortti ja kokemus pakettiauton ajamisesta on plussaa, mutta kantohommiin kelpaavat toki ajokortittomatkin.

Kurssin suunnittelu tehdään luonnollisesti hyvissä ajoin etukäteen. Jos haluat mukaan suunnittelemaan ensi vuoden kurssia, muista nykäistä kurssin järjestäjiä hihasta kurssin aikana!

Keitä te olette?

Kurssia järjestää Helsingin vanhan musiikin seuran aktivisteista koottu ryhmä, jossa on tällä hetkellä Armi Temmes, Paula Järvinen,  Satu  Salmenkylä-Salminen, Ville Voipio ja Markku Åberg. Saamme kuitenkin apua myös muilta tässä mainitsemattomilta henkilöiltä; esimerkiksi jotkut kurssilaiset ovat tuoneet oman cembalonsa mukaan kurssille.